5 saker du inte visste om naturvin

svart vinflaska

Naturvin är en växande trend inom vinindustrin, men det finns fortfarande många som inte riktigt förstår vad det handlar om. Här är fem intressanta fakta om naturvin:

  1. Naturvin är inte samma sak som organiskt vin. Medan organiskt vin måste uppfylla vissa miljökrav, är naturvin mer fokuserat på att fånga vinmarkens och druvornas naturliga karaktär.
  2. Naturviner kan ha en lite annorlunda smak än vad du är van vid. Eftersom naturvin oftast inte tillsätter konstgjorda saker som svavel eller kemikalier för att stabilisera vinet, kan smaken vara mer oregelbunden och få lite ”unika” egenskaper.
  3. Naturvinodlingar är oftast mycket mindre än konventionella vingårdar. Detta är för att det tar lite längre tid att producera naturvin, eftersom man inte använder kemikalier eller tekniska hjälpmedel för att underlätta processen.
  4. Naturvinodlingar är oftast mer hållbara än konventionella vingårdar. Eftersom man inte använder kemikalier, är det bättre för miljön och det finns också en risk för att vinmarken kan bli mer resistent mot sjukdomar och skadedjur på sikt.
  5. Naturvin kan vara svårt att hitta i butikerna. Eftersom det är en relativt liten del av vinindustrin, kan det vara svårt att hitta naturvin på hyllorna. Men det finns många onlinebutiker och specialiserade vinaffärer som säljer naturvin, så det är definitivt värt att söka efter.