Druva i fokus: Merlot

Merlot naturvin

Merlot är en druva som ofta används för att producera rödvin. Druvan är känd för sin mjukma och fruktighet, och den har blivit en av de mest populära druvorna i världen för vinproduktion. Naturviner är viner som produceras med minimal teknisk manipulation och med fokus på att bevara druvans naturliga smak och karaktär. Här kommer vi att gå igenom produktionen av naturviner med Merlot-druvor.

Naturvinsproduktion med Merlot

Först och främst måste man hitta en bra Merlot-druva att använda för vinproduktionen. Detta kan göras genom att besöka vingårdar och provsmaka olika druvor för att hitta den som har den rätta balansen mellan sötma, syra och fruktighet. Druvorna plockas för hand för att undvika att skada dem, och de plockas när de har nått en hög modningsgrad för att få ut så mycket smak som möjligt.

Efter att druvorna har plockats tas de till vineriet där de krossas och pressas för att frigöra druvsaften. Denna saft tillsätts sedan jäst för att starta jäsningen, där druvsockret omvandlas till alkohol. Naturviner produceras ofta med så kallad ”druvskalsjäsning”, där druvskalen lämnas kvar med saften under jäsningen för att ge vinet extra färg, smak och arom.

Träfat lagring

Efter jäsningen förflyttas vinet till fat eller tankar för att lagras och mogna. Naturviner lagras oftast på träfat för att ge vinet en extra dimension av smak och komplexitet. Lagringen kan ta olika lång tid beroende på vinets karaktär och vad man önskar för resultat. Efter att vinet har lagrats färdigt tappas det på flaskor och förpackas för distribution och försäljning.

Bevara karatären

En viktig sak att komma ihåg när man producerar naturviner med Merlot-druvor är att det är viktigt att bevara druvans naturliga smak och karaktär. Detta innebär att man ska minimera teknisk manipulation och använda naturliga metoder så mycket som möjligt i produktionen. Genom att göra detta kan man skapa unika och spännande viner med en rik och varierad smakupplevelse.