Naturvins typer

Pet Nat – mousserade naturvin

Pet nat är en förkortning av det franska uttrycket ”pétillant naturel”, vilket betyder ”naturligt bubblande”. Det är ett sätt att producera vin som ger en lätt kolsyrad effekt. Pet nat-vin produceras genom en enkel form av mousserande vinproduktion där druvsaften jäser en gång i flaskan, vilket ger upphov till kolsyra. Detta ger vinet en lätt bubblande effekt och en frisk, syrlig smak. Pet nat är vanligtvis gjort av torra viner och kan vara gjort av olika druvsorter.

Avskalat vin – den nya trenden

Avskalat vin är ett vin som producerats utan druvskal. Traditionellt sett görs vin genom att druvorna skördas, pressas och jäser tillsammans med druvskalet, vilket ger vinet en stor del av sin färg, smak och arom. I avskalat vin tas druvskalet bort innan jäsningen påbörjas, vilket ger vinet en ljusare färg och en mer subtil smak och arom. Avskalat vin produceras ibland för att skapa viner med en lättare och mer tillgänglig smak, särskilt för de som inte gillar den typiska tanninstrukturen i traditionella viner.

Orange vin – alla pratar om det

Orange vin är ett vin som har producerats på ett annorlunda sätt än traditionella viner. I stället för att göra vinet från druvor som har skalat, skördas druvorna innan de är fullt mogna och fermenteras med skalet på. Detta ger vinet en orange-gul färg och en unik smak som kan vara söt, sur eller bittersöt. Orange vin har blivit populärt på senare tid och produceras i olika delar av världen, inklusive Frankrike, Italien och Spanien.