Producent i fokus: Bodegas Riojanas

spansk naturvin

I den spanska regionen Rioja, ligger vingården Bodegas Riojanas. Denna vingård är känd för sin produktion av naturvin, en typ av vin som produceras med minimala tillsatser och inga kemiska bekämpningsmedel. Målet med naturvin är att återge druvans naturliga smak och karaktär så mycket som möjligt.

Bodegas Riojanas grundades 1919 av en grupp entusiastiska vinodlare som ville skapa viner av högsta kvalitet. Idag fortsätter man att följa dessa ursprungliga principer, med en kombination av modern teknik och gamla traditioner.

Kalkhaltiga jordar

Vingården ligger i Rioja Alta, en av de tre sub-regionerna inom Rioja. Denna region är känd för sina kalkhaltiga jordar, som ger druvorna en unik smak och karaktär. Bodegas Riojanas odlar druvorna på ett ekologiskt och miljövänligt sätt, utan att använda kemisk bekämpning eller tillsatser.

När det är dags att skörda druvorna, plockas de för hand och transporteras försiktigt till vingårdens källare. Där förlitar man sig på naturen för att starta jäsningen och låter vinet mogna i ekfat. Detta ger vinerna en unik karaktär och rikedom av smaker.

Vinerna kan variera i smak från år till år

Bodegas Riojanas produktion av naturvin innebär att vinerna kan variera i smak från år till år, beroende på säsongsvariationer och druvornas kvalitet. Detta gör varje årgång unik och ger en dynamisk karaktär till vinerna.

Vingården producerar flera olika naturviner, inklusive en röd crianza, en röd reserva och en röd gran reserva. Crianza-viner lagras i minst två år, med minst ett år på ekfat, medan reserva-viner lagras i minst tre år, med minst ett år på ekfat. Gran reserva-viner lagras i minst fem år, med minst två år på ekfat.

Bodegas Riojanas viner har fått utmärkelser och lovord från vinexperter världen över för sin höga kvalitet och unika karaktär. Dessa viner är ett utmärkt val för den som söker en autentisk och dynamisk upplevel